1 sierpnia 2013

Dżem z czarnej porzeczki.

Bardzo lubię domowe dżemy, a ten z czarnej porzeczki jest zaraz po dżemie wiśniowym.


Potrzebne składniki:
  • 2,5 kg czarnej porzeczki
  • 3 konfiturexy
  • 1 kg cukru
  • sok z cytryny ( ja użyłam Limmi cytrynkę )

Sposób wykonania:
  1. 2,5 kg czarnych porzeczek obieramy i myjemy.
  2. Wsypujemy do garnka, dodajemy 3 konfiturexy.
  3. Mieszamy, gotujemy kilkanaście minut do rozgotowania.
  4. Dodajemy 1 kg cukru.
  5. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  6. Szybko mieszamy i gotujemy 1 min.
  7. Zestawiamy z gazu i jeszcze chwilę mieszamy.
  8. Jeżeli chcemy przechować dżem na zimę to przygotowujemy słoiki, które wstawiamy do gorącego piekarnika.
  9. Wlewamy gorący dżem do gorących słoików.
  10. Obracamy na kilka minut do góry dnem, żeby się słoiki zamknęły.
  11. Odwracamy, przykrywamy ręcznikiem na kilka godzin.

Smacznego !

12 komentarzy:

  1. Z dzieciństwa mam uraz do czarnych porzeczek. Ale jak już jakieś mi się trafią, to robię z nich nalewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze mnie intrygowało, jak długo można przechowywać domowe przetwory. Może napiszesz taka ściągawkę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm... I do tego jeszcze ciepła bagietka... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Szkoda że nie mam czasu na robienie przetworów. Ale czekam aż wrzucisz coś z aronią bo u mojej mamy na działce rośnie ogromny krzak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę Cię bardzo :)

      Nalewka http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/08/nalewka-z-aronii.html

      Kompot http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/08/kompot-z-aronii.html

      Usuń
  5. kocham porzeczki:D taki dżem do mnie przemawia, oj bardzo:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. domowy najlepszy;) szkoda, że ze mnie taki leń;)

    OdpowiedzUsuń