10 sierpnia 2013

Grillowana marynowana karkówka.

Lato w pełni, więc aż żal nie skorzystać z sezonu na grillowanie. A wiadomo, mięso nie smakuje tak dobrze, jak z grilla. Wypróbowane na gościach - karkówka zniknęła szybciej, niż musiała być w marynacie :D


Potrzebne składniki:
  • 2,5 kg karkówki
  • olej
  • przyprawy do smaku - ja dałam czosnek granulowany, cebulka prażona, bazylia, przyprawa z grilla, majeranek, 
  • olej
  • ketchup

Sposób wykonania:
  1. Karkówkę kroimy na plastry o grubości 2-3 cm. Delikatnie rozbijamy.
  2. Przygotowujemy zaprawę - wlewamy do miski olej, dodajemy ketchup, bazylię, cebulkę prażoną, czosnek granulowany, przyprawę z grilla, majeranek. Całość mieszamy, wkładamy mięso, zostawiamy na noc w lodówce.
  3. Kolejnego dnia kładziemy mięso na grilla, tak szybciej się ugrilluje. Oczywiście obracamy, co jakiś czas, zwracając uwagę, aby się nie przypiekło. Taką karkówkę osobiście grillowałam ok. 1,5-2 h, a potem włożyłam do naczynia żaroodpornego, gdzie jeszcze ładnie ,,doszło".

Smacznego !

8 komentarzy:

  1. również kocham karkówkę z grilla i często ją marynuję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką karkówkę:) jak sie poprawi pogoda to muszę wreszcie taką przyrządzić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ narobiłaś smaka na karkóweczkę ! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, karkówkę z grilla mogłabym jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń