16 sierpnia 2013

Kapuśniak z młodej kapusty ( Parzycha ).

Moja babcia zawsze sobie robi tą zupę. W Wielkopolsce nazywa się parzycha ;)


Potrzebne składniki:
  • główka młodej kapusty
  • 5 szt. ziemniaków
  • porcja rosołowa
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 ziel angielskich
  • 3 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • zielony koperek
  • seler
  • magi
  • mąka
  • śmietana

Sposób wykonania:
  1. Z warzyw i porcji rosołowej gotujemy wywar.
  2. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, seler.
  3. Przecedzamy. Do wywaru dodajemy kapustę pokrojoną w średnie kawałki i ziemniaki pokrojone w kostkę do miękkości.
  4. Zaciągamy zaklepką - wodę mieszamy z wodą. Dodajemy śmietany.
  5. Dorzucamy pokrojoną pietruszkę i zielony koperek, magi.
  6. Mieszamy.

Smacznego !

4 komentarze: