poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Kisiel wiśniowy.

Tak mi zasmakował kisiel malinowy, że postanowiłam zrobić go z moimi ukochany wiśniami ;) Zwiększyłam jednak ilość kartoflanki, przez co wyszedł idealnie gęsty :)

Domowy wiśniowy kisiel

Potrzebne składniki:
  • 1 szklanka wiśni wydrążonych
  • 1/2 szklanki soku z wiśni
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki wody + 2 czubate łyżki skrobii kartoflanej
  • cukier - wedle uznania ( ja dałam ok. 7,8 łyżek )

Sposób wykonania:
  1. Wiśnie zagotowujemy razem z 1/2 szklanką soku z wiśni i 1/2 szklanki wody. Dodajemy 7,8 łyżek cukru. Zagotowujemy.
  2. Osobno w 1/4 szklance wody rozpuszczamy 2 czubate łyżki kartoflanki. Dodajemy do wrzącego soku. Mieszamy i gotujemy kilka minut, aż do ponownego zagotowania.
  3. Przelewamy do małych naczyń. Możemy jeść gorące lub zostawić do wystygnięcia.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz