12 sierpnia 2013

Malinowa frużelina.

Wiśniowa frużelina tak mi zasmakowała, że postanowiłam także zrobić frużelinę malinową, która posłużyła mi, jako główny element do masy tortowej, o której będziecie mogli przeczytać już niebawem.


Potrzebne składniki:
  • 1/2 kg malin
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w łyżce wody
Sposób wykonania:
  1. Maliny wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, sok z cytryny, cukier. Gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody. Gotujemy.
  2. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w wodzie. Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy do frużeliny, chwilę gotujemy.
  3. Następnie frużelinę przecedzamy przez sitko,aby pozbyć się pestek. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz