piątek, 16 sierpnia 2013

Mus malinowy.

Z racji tego, że od znajomych dostaliśmy troszkę malinek postanowiłam przygotować mus malinowy. Wyszedł bardzo smakowity, a przepis powstawał w trakcie tworzenia ;)

Potrzebne składniki:
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 1/2 jogurtu greckiego - 200 ml
  • 2 szklanki malin
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 170 ml śmietany 12 % - 1/2 dużego opakowania
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób wykonania:
  1. Śmietanę 30 % wlewamy do naczynia i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 200 ml jogurtu greckiego i 170 ml śmietany 12 %. Mieszamy. Dodajemy 2 szklanki malin, miksujemy.
  2. W 5 łyżkach wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny. Zostawiamy na kilka minut, żeby napęczniała. Następnie gotujemy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do malinowej masy. Dorzucamy także 5 łyżek cukru pudru.
  3. Wylewamy w szklanki i wstawiamy do lodówki. Jeżeli chcemy na wierzchu udekorować malinkami to polecam wyjąć po 30-45 min, jak masa zacznie gęstnieć. Następnie wkładamy jeszcze na 2,3 h.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz