16 sierpnia 2013

Opieńki w śmietanie.

Sezon na grzyby w pełni, więc dlaczego by nie przygotować opieńki w śmietanie? ;)


Potrzebne składniki:
  • 20 dag opieniek
  • cebulka prażona, pieprz czarny, sól, przyprawa do grilla - do smaku
  • 5 ziel angielskich
  • 1 liść laurowy
  • szczypta kwasu cytrynowego i Vegety
  • masło i olej do przesmażenia
  • śmietana - 1 szklanka
  • 2 cebule

Sposób wykonania:
  1. Grzyby oczyszczamy, myjemy. Przygotowujemy zalewę - gotujemy wodę z 5 zielami angielskimi i liściem laurowym, odrobiną soli. Dodajemy kwasek cytrynowy, wrzucamy grzyby i gotujemy 30 min. Odcedzamy.
  2. Masło z olejem przesmażamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i grzyby. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy i szklankę śmietany. Smażymy jeszcze 1,2 min. aż do prawie całkowitego zgęstnięcia śmietany.
Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz