21 sierpnia 2013

Rogaliki drożdżowe z porzeczkami.

Nie ma to jak rogaliki drożdżowe ;) W ogóle bardzo lubię ciasto drożdżowe, dlatego często je wykorzystuję ;)

Potrzebne składniki:
  • 1 kg mąki,
  • 4 zółtka, 
  • 1 białko, 
  • szczypta soli, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 2 cukry waniliowe, 
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 kostki tłuszczu, 
  • 10 dag drożdży,
  • 20 dag porzeczek,
  • 1 białko, cukier puder, ew. sok z cytryny na lukier królewski

Sposób wykonania:
  1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe z podanego przepisu - klik.
  2. Bierzemy ok. 1/3 ciasta, rozwałkowujemy. Tniemy po przekątnych, żeby powstały nam trójkąty.
  3. Nakładamy na podstawę umyte obrane czerwone porzeczki. Posypujemy cukrem. Zawijamy.
  4. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.
  5. Pieczemy ok. 15 min. w 200 st. Zostawiamy do przestygnięcia.
  6. Możemy polać lukrem królewskim - klik.


Smacznego !

14 komentarzy:

  1. ojeju jakie rozkoszne:) kocham takie rogaliczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. OOO ja też lubię takie rogaliczki zajadać, gorzej z ich robieniem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! Kocham ciasto drożdżowe z całego serca więc pewnie by się długo nie uchowały takie rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że te studentki filologii lubią zawsze drożdżowe wyroby ;) Piątka, też studiuje filo, jestem ciekawa jakie wrażenia, co prawda ja germanistyka. Cudowne rogaliki ! Przepis nie mówiąc brzydko- pożyczam i jutro biorę się za robotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha, a jakie kształtne!

    OdpowiedzUsuń