4 września 2013

Konfitura winogronowo-pigwowcowa.

Może i jest z tą konfiturą trochę pracy, ale zapewniam, że efekt jest tego wart ;)

Konfitura winogronowo-pigwowcowa.

Potrzebne składniki:
  • 0,75 kg winogrona
  • 0,75 kg pigwowca
  • 0,8 kg cukru

Sposób wykonania:
  1. Pigwowca tniemy na małe kawałki. Zasypujemy 80 dag cukru i gotujemy. Z umytych winogron usuwamy pestki, dorzucamy do pigwowca.
  2. Całość gotujemy tak długo,aż się nie zrobi gęste. Jeżeli chcemy przechować konfiturę na zimę to wyparzamy słoiki w gorącym piekarniku i wlewamy w nie gorącą konfiturę. Następnie kładziemy je dekielkami do dołu na 5 min., odwracamy i przykrywamy ręcznikiem,zostawiając je do wystygnięcia.
Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz