piątek, 18 października 2013

Beza czekoladowo-wiśniowa.

Uwierzycie, że jak do bezy nie podchodziłam tak teraz zrobiłam trzecią w przeciągu krótkiego okresu czasu. Tym razem wersja dla smakoszy połączenia wiśni z czekoladą.

Beza czekoladowo-wiśniowa.

Potrzebne składniki:
  • 4 białka
  • 2/3 łyżeczki octu winnego
  • 2/3 łyżeczki kartoflanki
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 150 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru ( ja dałam marki Gellwe )
  • 6-8 łyżek wiśniówki 
  • 3-4 łyżki czekolady ( ja dałam marki Gellwe )
  • 40-50 dag drylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki soku z wiśni
  • 1/3 szklanki cukru
  • budyń waniliowy + 1/5 szklanki wody do rozpuszczenia

Sposób wykonania:
  1. 4 białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy 2/3 łyżeczki octu winnego,2/3 łyżeczki kartoflanki, 2/3 szklanki cukru. Miksujemy na sztywną pianę.
  2. Na papierze odrysowujemy 2 okręgi o średnicy 18 cm. Wykładamy na nie po 1/2 części masy. Piekarnik nastawiamy do 180 st., po włożeniu bez natychmiast zmniejszamy do 130 str. i pieczemy ok. 1,5 h. Zostawiamy do wystygnięcia.
  3. Do 1/2 szklanki soku z wiśni dodajemy 1/3 szklankę cukru. Budyń waniliowy dodajemy rozrobiony z odrobiną wody razem z wiśniami do soku. Zagotowujemy. Mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.
  4. W 2 misce ubijamy śmietanę 30%, dodajemy serek mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 6-8 łyżek wiśniówki, 3-4 łyżki czekolady oraz cukier waniliowy. Mieszamy.
  5. Na 1 bezę układamy masę wiśniową z kremem czekoladowym. Nakładamy 2 bezę, następnie znów wiśnie i krem. Na tym układamy dekorację z wiśni.
  6. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz