wtorek, 8 października 2013

Domowy chrzan z cytryną.

Był już wielkanocny chrzan, dziś czas na domowy chrzan z cytryną.

Domowy chrzan z cytryną


Potrzebne składniki:
  • 60 dag chrzanu po obraniu ( ok. 1 kg przed )
  • 5 jajek
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 15 łyżek śmietany kremówki 30 %
  • 3 łyżki cukru
  • cytryna
  • szklanka wody


Sposób wykonania:

  1. Chrzan obieramy, kroimy na bardzo drobne kawałki i przekręcamy przez maszynkę. Zakładamy woreczek na maszynkę i dokładnie obwiązujemy.
  2. Po przekręceniu odkładamy chrzan w woreczku. Gotujemy 5 jajek na twardo, zimne przekręcamy przez maszynkę. 
  3. Gotujemy zalewę ze szklanki wody, 3 łyżek cukru. Zagotowujemy. Odstawiamy i wduszamy sok z całej cytryny. Zostawiamy do wystygnięcia.
  4. Łączymy z chrzanem, solimy, pieprzymy, dodajemy 15 łyżek śmietany kremówki. 
  5. Całość mieszamy. Nakładamy do słoików i wstawiamy do lodówki, żeby smaki się przeszły.
Smacznego!

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz