wtorek, 1 października 2013

Dżem dyniowo-pigwowcowo-jabłkowy.

Jesień w pełni, więc czas przyrządzić coś z dyni, która doskonale skomponowała się z pigwowcem i jabłkami.

Dżem dyniowo-pigwowcowo-jabłkowy.

Potrzebne składniki:
  • 1 kg pigwowca
  • 1 kg dyni
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg cukru
  • galaretka pomarańczowa

Sposób wykonania:
  1. Pigwowca obkrawamy, usuwamy gniazda nasienne, wrzucamy do garnka. Zasypujemy 1/2 kg cukru. Mieszamy i zostawiamy, aby puścił sok ( ok. 15 minut ). Zagotowujemy około 10 minut.
  2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy do gotującego się pigwowca, gotujemy około 10 minut.
  3. Obieramy dynię, ścieramy na tarce. Dodajemy do garnka, wszystko razem gotujemy ok. 30 minut, mieszając.
  4. Na koniec dodajemy galaretkę pomarańczową. Chwilę gotujemy. 
  5. Jeżeli chcemy go zapasteryzować to w słoiki wyparzone w wysokiej temperaturze w piekarniku wkładamy gorący dżem. Zakręcamy i przykrywamy ręcznikiem. Zostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz