24 października 2013

Kruche ciasto z budyniową pianką, migdałami i śliwkami.

Niedawno prezentowałam Wam kruche ciasto z pianką, maliny i borówkami. Tym razem wariacja ze śliwkami i migdałami w słupkach ;)


Potrzebne składniki:
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka i 2 łyżki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy ( ja użyłam firmy Gellwe )
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 budynie waniliowe
  • 400-500 g śliwek
  • 50 g migdałów w słupkach ( ja użyłam Migdały słupki firmy Kresto )
  • cukier puder

Sposób wykonania:
  1. Kostkę masła wyrabiamy z 2 szklankami mąki, 5 żółtkami, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 2 łyżkami cukru pudru. Dzielimy na 2 części - jedną większą, drugą mniejszą. Możemy włożyć do lodówki, ja tym razem nie wkładałam.
  2. Na blasze 23 x 32 cm wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem wykładamy większą część ciasta.
  3. Następnie przygotowujemy budyniową piankę. 5 białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szklankę cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1 cukier waniliowy i 2 budynie waniliowe. Wylewamy na pierwszą warstwę ciasta.
  4. Posypujemy słupkami migdałów, układamy śliwki pokrojone w ósemki skórką do dołu. Posypujemy ew. jeszcze migdałami. Z reszty kruchego ciasta formujemy kule i układamy.
  5. Pieczemy ok. 35-40 min. w 190 st. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !

22 komentarze:

  1. Ale piękne ciasto! Mniam, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :)
    Zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. na budyniowa pianka to brzmi bardzo kusząco, a ciacho wygląda pięknie :)
    Pozdrowionka :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuję z truskawkami. W Stonce mają mrożone. Myślisz, że dadzą radę? Zaintrygowała mnie budyniowa pianka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda na łatwą do przyrządzenia :]

    OdpowiedzUsuń
  6. i znowu tak pysznie.. ah, Ty to potrafisz :)

    OdpowiedzUsuń