czwartek, 31 października 2013

Kukurydza z piekarnika.

Mój instruktor dawno temu opowiadał mi o pieczonej kukurydzy, ale wiecie,jakoś się nie składało. Jednak gdy zobaczyłam kolby kukurydzy sobie przypomniałam i postanowiłam zrobić. Kukurydza z piekarnika wyszła REWELACYJNA :)

Potrzebne składniki:
  • kukurydza w kolbach
  • sól, pieprz do smaku
  • do wyboru : czosnek, podobno z goździkami też jest dobra ( 2,3 na kolbę )
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Kukurydzę myjemy, usuwamy łodygę. Kładziemy na foli aluminiowej, solimy i pieprzymy do smaku. Możemy dodać przeciśnięty czosnek i rozprowadzić go równomiernie po kukurydzy. Na to dodajemy masło. Możemy albo w kawałkach albo posmarować całość. Robiłam i tak, i tak, efekt ten sam.
  2. Następnie zawijamy w folię dokładnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.na 20 minut. Po tym czasie folię otwieramy i z każdej strony trzymamy kukurydzę jeszcze po 10 minut w piekarniku.
  3. Wyjmujemy kukurydzę z piekarnika, chwytamy w ręce i do dzieła ;)
Smacznego !


Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




20 komentarzy:

  1. Moje dzieciaki uwielbiają - chciaż do tej pory robiłam tylko gotowaną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowana też była smaczna, ale ta bardziej mi smakowała;)

      Usuń
  2. Mmmmmmm! Uwielbiam :D taka kukurydza kojarzy mi się z wakacjami nad morzem i chodzącymi po plaży nawoływaczami: "GOTOWANA KUKURYDZA" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nigdy się na taką na plaży nie skusiłam;p

      Usuń
  3. Najbardziej lubię gotowaną z odrobiną masła, ale może i pieczonej spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie jadłam takiej kukurydzy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja dostałam kukurydze, i niestety zapomniałam o niej. A teraz by się zjadło. To chociaż popatrzę na twoją :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja próbowałam tylko gotowaną, ale na taką z piekarnika też mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń