1 listopada 2013

,,15 minut w kuchni" Jamie Oliver

Wydawnictwo: Insignis
Data wydania: 2013
Format : Książka
Ilość stron: 288
Półka: posiadam
Do kupienia: Merlin, Matras


Jamie Oliver prowadził różne programy kulinarne za granicą. Obecnie jest autorem,, Jamie Oliver's Food Revolution”. Byłam bardzo ciekawa jego książki ,,15 minut w kuchni”, gdyż wcześniej nie miałam większej styczności z jego osobą.

Mój blog z założenia miał zawierać przepisy proste, szybkie i niedrogie w przygotowaniu. Nie inaczej ma być z ksiązką Jamiego Oliviera, który rozumiejąc zabieganych ludzi na bazie wielu prób i błędów wraz z całym zespołem przygotował książkę. W początkowej części znajduje się lista sprzętów niezbędnych do korzystania z kuchni, a następnie lista składników, która w spiżarni nigdy nie zginie, a okaże się nieraz potrzebna. Ja sama wolę mieć więcej produktów w domu, niż chwilę przed pędzić do sklepu, bo mi czegoś brakuje.

Książka została podzielona na kilka kategorii. Pierwszą z nich jest Kurczak. Pomyślicie, kurczak, jak kurczak, co można z niego przygotować w 15 minut? A jak widać można. Znajdziemy tutaj przepisy na Kurczaka Tikka, Pikatnego kurczaka po cajuńsku, Nieprzytomnie pyszną sałatkę z kurczakiem, czy Niesamowitego kurczaka. Do niektórych z nich są także podane przepisy na dodatki, jak np. sałatka z arbuza, rzodkiewki i makaronu.  Z  pewnością wypróbuję przepis na Sałatkę cesarską chrupiącym kurczakiem w polencie.

Następnym rodzajem mięsa jest Wołowina. Co w tej kategorii przygotował dla nas Jamie Oliver? Od razu rzucają się w oczy Pyszne klopsiki Chili Con Carne z Bulgurem. Smakoszy mięsa zachwyci także Wołowina Chimichurri, ziemniaczki i chrupiąca sałatka. Nie przejdziecie także z pewnością obojętnie obok Szwedzkich klopsików, ryżu z selerem i szpinakiem.

Czy są tutaj fani Wieprzowiny? W takim razie z przyjemnością skosztują Medalionów z szynką, cukinię z miętą i brązowy ryż, a także Tacos z boczkiem, czarną fasolę i sałatkę z awokado. 

Jeżeli nie lubicie Wieprzowiny to być może Jagnięcina przypadnie Wam do gustu? Wspaniale prezentuje się Ryż z groszkiem, jako dodatek do Kotletów jagnięcych z kostką. Nie lada gratką powinny być także Placki tureckie, surówka z Fetą i ziołami.

Warto jeść ryby, dlatego działu z nimi także nie mogło zabraknąć. Znajdziemy tutaj przepis na Krewetki Cajun, puree z batatów i świętą trójcę warzyw. Wędzony łosoś z pewnością także zachwyci nawet tych najbardziej wymagających.

Kolejny dział to moje ulubione Makarony. Mogłabym je jeść i jeść, więc z ciekawością zaglądam, co też Jamie Oliver proponuje swoim czytelnikom. I już widzę Bolognese z krabem, Carbonarę z chorizo i już jestem głodna. A to jeszcze nie koniec, lecę dalej i trafiam na Proste spaghetti, a także Makaron z brokułami.

Zupy i kanapki to również coś dla mnie. Kto z Was także ma ochotę na Meksykańską zupę pomidorową, Krem z dyni, a może jednak wolicie Bułeczki z rybą?

Wege staje się coraz bardziej popularne, dlatego autor proponuje np. Warzywne chili, sałatkę z tortillami i awokado, Sałatkę grecką na nowo, czy Sałatkę z cukinii. Wiosenna frittata będzie smakowała nie tylko w marcu, czy kwietniu.

Po przebudzeniu warto coś zjeść, więc Śniadania to must have. Tym bardziej, gdy na stole lądują Naleśniki z kukurydzą, pancettą i syropem klonowym, Wyśmienita ścierana sałatka owocowa, czy Pyszne koktajle na 4 sposoby.

Na końcu znajdują się dania, a wraz z nimi podane kalorie, tłuszcze, cukier, tłuszcze nasycone oraz strona, na której zamieszczono przepis.  Ostatnie strony to spis treści, który z pewnością pomoże jeszcze lepiej odnaleźć się w tej pozycji.

Jak widzicie znajduje się w tej pozycji naprawdę wiele propozycji, które powinny zadowolić naprawdę najbardziej wymagającego czytelnika. Zdjęcia są kolorowe, jedne bardziej zachęcające do jedzenia, inne mniej, jednak raczej jestem pozytywnie zaskoczona ,,15 minutami w kuchni”. Jest dobra, jak dla mnie czegoś jej delikatnie braknie, jednak naprawdę warto poświęcić jej swój czas.

Moja ocena : 8/10

Za egzemplarz książki dziękuję  :



Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.





14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię Jamiego i mam kilka jego książek i chętnie poznam sekret szybkich dań

    OdpowiedzUsuń
  2. Ręce mi opadną jak Jamie wyda książkę ;5 minut w kuchni'...

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam jego programy :)
    niestety nie mam żadnej jego książki czas się zaopatrzy c

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za tą recenzję, planuję zakup tej książki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super:) Jestem ciekawa, jak Ci się spodoba:)

      Usuń
  5. Bardzo mnie cieszy, ze recenzujesz Jamie Olivier. Byłoby fajnie, gdyby młodzież poszła jego tropem, w prostą, szybką i pyszną kuchnię bez pompy i naczyń, na których nie ma śladów gotowania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam wczesniejsze ksiazki autora, ale ta wydaje się bardzo ciekawa

    OdpowiedzUsuń