9 listopada 2013

Duże muszle nadziewane pieczarkami i boczkiem parzonym ( Conchiglioni ).

Od dawna miałam ochotę na te duże muszle, ale trudno je dostać. Dlatego, gdy zobaczyłam je w jednym z dużych marketów wiedziałam, że niedługo zagoszczą na moim stole ;)

Potrzebne składniki:
  • 25 dużych muszli
  • sól, pieprz do smaku
  • 15 dag boczku parzonego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 30 dag pieczarek
  • jajko
  • żółty ser
  • cebula
  • masło
  • trochę Vegety

Sposób wykonania:
  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy pokrojony drobno boczek parzony i starte na tarce pieczarki. Solimy, pieprzymy do smaku, dosypujemy odrobinę Vegety. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę, dusimy. Zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy żółty ser starty na tarce i wbijamy jajko, żeby farsz nie był taki płynny.
  2. Muszle wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 10 min na półtwardo. Następnie nakładamy farsz do muszli, posypujemy żółtym serem.
  3. Zapiekamy ok. 30 min. w 180 st.
Smacznego !

25 komentarzy:

  1. Już mi ślinka cieknie! koniecznie muszę wypróbować ten przepis, szczególnie, że kocham makaron, pieczarki i ser :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jak się zdecydujecie to ja poproszę o zdjęcia do galerii czytelników na Fb ;)

      Usuń
  2. mmmm aż zrobiłam się głodna :)
    Kiedyś zrobiłam takie muszle, ale dałam zamiast żółtego sera pleśniowy lazur. I zapiekałam je polane sosem pomidorowym. Ale to było tak dawno, że nawet tego przepisu już nie mam, ale za to skorzystam z Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też musiało być pyszne z sosem pomidorowym ;)

      Usuń
  3. Na którymś zdjęciu wyglądają jak wypatroszone ślimaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna wersja;-) ja robiłam po bolonsku kiedyś;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko fajnie, gdyby nie ten boczek. Można go czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można go śmiało pominąć albo dodać kawałki kiełbasy, jakiejś wiejskiej może, żeby miała fajny aromat ;)

      Usuń