5 listopada 2013

Pieguski z musli.

Gdy otrzymałam musli pierwsza myśl to ,,Zrobię pieguski z dodatkiem musli.". Jak postanowiłam, tak i uczyniłam. Użyłam do pieczenia papilotek firmy Beetlebits, które otrzymałam na spotkaniu w Toruniu.

Pieguski z musli

Potrzebne składniki ( na 20 dość dużych ciasteczek ):
  • 6 żółtek ( białka możemy wykorzystać na bezę Pavlova )
  • 2 szklanki mąki
  • 3/5 kostki masła
  • 3/5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4,5 czubatej łyżki śmietany wysokoprocentowej ( od 16% wzwyż )
  • łyżeczka soli
  • 3/4 opakowania 50 g musli aloes,żurawina, ananas marki Fitella
  • 3/4 opakowania 50 g musli chrupkie tropikalne z papają, ananasem i bananem marki Fitella
  • 3/4 opakowania 50 g musli delikatne jogurtowe z żurawiną marki Fitella

Sposób wykonania:
  1. Do miski wbijamy 6 żółtek, dodajemy 4 szklanki mąki, 3/5 kostki tłuszczu, 3/5 szklanki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę soli, 4,5 czubatej łyżki śmietany 30%. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy po 3/4 z 3 paczuszek musli. Jeszcze raz zagniatamy.
  2. Na blasze układamy papilotki. Formujemy kulki, które delikatnie rozduszamy. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz