2 listopada 2013

Rafaello.

Ciasto Rafaello bardzo lubię. Poniżej podaję proporcję na mniejszą blachę, jeżeli ktoś chce większą wystarczy podwoić ilość składników na kokosową masę.


Potrzebne składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki kartoflanki
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 śmietany kremówki 30 %
  • 1 paczka śnieżki na mleko
  • 1 biała czekolada
  • 1,5 paczki wiórków kokosowych ( ja użyłam tych firmy Kresto )
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:
  1. Jajka ubijamy w gorącej wodzie na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy cukier, mąkę, kartoflankę i proszek do pieczenia. Wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem. Pieczemy 15-20 minut . Zostawiamy do wystygnięcia.
  2. 1,5 śmietany kremówki wlewamy do garnka. Ubijamy razem ze śnieżką. Dodajemy roztopioną w odrobinie wody tabliczkę białej czekolady oraz paczkę wiórków kokosowych .
  3. W kilku łyżkach wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny. Odstawiamy na kilka minut, gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do kokosowej masy. Wstawiamy na ok. 10 min. do lodówki, żeby zaczęła tężeć. Wylewamy na ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi.
  4. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce do całkowitego stężenia.
Smacznego !

10 komentarzy: