6 grudnia 2013

Bułki pszenne.

Gdy tylko ujrzałam u Kuchni szeroko otwartej przepis na bułki pszenne nie zwlekając zbyt długo zabrałam się do pracy :) Nie ma to, jak domowe bułeczki na kolację ;)

Bułki pszenne
Potrzebne składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/6 kostki drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki stopionego masła

Sposób wykonania:
  1. 1/2 szklanki mleka podgrzewamy ( ale nie doprowadzamy do wrzenia ). Dodajemy do pokruszonej 1/6 kostki drożdży. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy wyrośnięte drożdże i 1,5 łyżeczki soli oraz 1/2 szklanki ciepłej wody. Przetapiamy 2 łyżki masła i dodajemy. Mieszamy. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
  3. Formujemy z łyżki ciasta kulkę, obtaczamy ją delikatnie w mące. Kładziemy na posmarowaną tłuszczem blachę. Lekko rozduszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia kilkanaście minut.
  4. Tępą stroną noża możemy zrobić przedziałek ( mi potem zanikł, może za delikatnie nadusiłam ).
  5. Pieczemy 20 min. w 200 st.
Smacznego!

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz