10 grudnia 2013

Piekę z jestem-eko.pl.

Produkty ekologiczne są na czasie, a takie dżemy są bardzo dobre w smaku. Dziś pierwsza część cyklu Piekę z jestem-eko.pl. Kolejna pojawi się prawdopodobnie 25 grudnia.

Sklep jestem-eko.pl zaprasza.
Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.
Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.

Pierwsza propozycja to :

Rolada z konfiturą jeżynową, galaretką i śmietaną.

Rolada z konfiturą jeżynową, galaretką i śmietaną.

Potrzebne składniki:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 260 g konfitury jeżynowej Bio
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 2 małe śmietany 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:
  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, żółtka, łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
  2. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy ok. 30 min. w 160 st.
  3. Gorącą roladę zawijamy w papier do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia.
  4. W szklance wody zagotowujemy 1 galaretkę owoce leśne. Wstawiamy do lodówki do prawie całkowitego stężenia.
  5. Rozwijamy, smarujemy delikatnie konfiturą, wylewamy tężejącą galaretkę.
  6. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy 2 łyżeczki żelatyny, którą rozpuszczamy w gorącej wodzie, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy startą czekoladą. Smarujemy roladę. 
  7. Zwijamy. Wkładamy do lodówki na 2-3 h, a najlepiej do kolejnego dnia zostawić.
  8. Posypujemy cukrem pudrem po ostygnięciu.
-------------------------------------------------------------------------------------------

Chcąc zachować kwasotę żurawiny zdecydowałam się na dodanie cappuccino chocolate zamiast zwykłej czekolady, która przeważała by w babeczkach. A tak żurawina jest cudownie wyczuwalna ;)

Muffiny żurawinowe z dodatkiem cappuccino chocolate.

Muffiny żurawinowe z dodatkiem cappuccino chocolate.

Potrzebne składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • konfitura żurawinowa
  • 3 łyżki cappuccino chocolate
  • cukier puder

Sposób wykonania:
  1. 1 i 3/4 szklanki mąki łączymy z 3/4 szklanki cukru, 2 jajkami, 1/2 szklanki oleju, szklanką mleka, 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 1 łyżeczką sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego. Mieszamy. Dodajemy 3 łyżki cappuccino chocolate. Łączymy składniki.
  2. Formę wykładamy papilotkami. Wylewamy po 1,5 łyżki ciasta, nakładamy po łyżeczce konfitury żurawinowej, dolewamy po ok. 1,5 łyżki ciasta.
  3. Pieczemy dobre 20 min. w 200 st. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !

Wpis powstał w ramach współpracy z Jestem-eko.pl 


Sklep jestem-eko.pl zaprasza.
Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.
Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.




Smacznego!

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.





24 komentarze:

  1. Dla takich słodkości warto być eko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wyglądające słodkości:) mnaimmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne muszą być te muffiny i rolada:) Warto spróbować tych eko konfitur!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oby dwie pozycje wyglądają pysznie :)) A.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, dobrze że jesteś daleko bo byłabym Twoim częstym gościem:-p

    OdpowiedzUsuń