środa, 15 stycznia 2014

Domowy chleb z otrębami.

Gdy tylko zobaczyłam u Ilony przepis na domowy chleb wiedziałam, że go wykorzystam. Nie przypuszczałam tylko, że minęły już 4 miesiące od tamtego wpisu.

Domowy chleb z otrębami.

Potrzebne składniki (na duże korytko ):

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 szklanki otrębów ( 400 g )
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • bułka tarta i tłuszcz do blaszki


Sposób wykonania:

  1. 1/2 kostki drożdży kruszymy, dodajemy 2 łyżeczki cukru, trochę wody i mąki, mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  2. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn, 2 płaskie łyżeczki soli, 3 szklanki otrębów i dolewamy ok. 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody. Całość mieszamy. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
  3. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy delikatnie bułką tartą. Wykładamy ciasto ( jest luźne ).
  4. Pieczemy 30-40 min. w 200 st.

Smacznego!

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.





16 komentarzy: