11 stycznia 2014

Gotuję z jestem-eko.pl

Grudzień upłynął nam pod hasłem Piekę z jestem-eko.pl. Dziś mam dla Was następujące propozycje : Zapiekankę makaronową z sosem kukurydzianym

Sklep jestem-eko.pl zaprasza.
Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.
Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.

Na początek czas na Zapiekankę makaronową z sosem kukurydzianym. Wyszła bardzo dobra, muszę przyznać, że wszystkim domownikom smakowała;)

Zapiekanka makaronowa z sosem kukurydzianym

Potrzebne składniki:
  • 500 g makaronu orkiszowego eko
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 3 łyżki mąki
  • szklanka śmietany
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany, cebulka prażona, bazylia - po ok. 2 łyżeczki
  • 20 dag sera żółtego


Sposób wykonania:
  1. Makaron orkiszowy gotujemy według zaleceń z opakowania.
  2. 2 łyżki tłuszczu przesmażamy z 3 łyżkami mąki. Powstaje zasmażka, dolewamy ok. szklanki śmietany 12 %. Doprawiany pieprzem, czosnkiem, cebulką prażoną i bazylią. Dodajemy odcedzoną puszkę kukurydzy, gotujemy i w miarę możliwości rozduszamy. Sos powinien mieć wyrazisty smak, ale nie zabijający kukurydzy.
  3. Makaron ugotowany przerzucamy do miski. Łączymy z sosem i odcedzoną puszką groszku.
  4. Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w kosteczkę i przesmażamy na tłuszczu, żeby była miększa. Dodajemy do makaronu. Całość mieszamy.
  5. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy dość obficie żółtym serem.
  6. Zapiekamy ok. 20 min. w 160 st.
   ---------------------------------------------------------------------------------------------
Trójkolorowa sałatka makaronowa z żółtym serem, szynką konserwową i pieczarkami

Potrzebne składniki ( na dobrą miskę )
  • 15-20 dag makaronu trójkolorowego
  • 10 dag sera żółtego
  • 10 dag szynki konserwowej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 4 duże pieczarki
  • 4 jajka


Sposób wykonania:
  1. 4 jajka gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 min. Zostawiamy do wystygnięcia. Bardzo drobno kroimy.
  2. Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Przesmażamy na maśle. Następnie to samo robimy z papryką żółtą i czerwoną.
  3. Czerwoną fasolę odcedzamy, przemywamy wodą. Kukurydzę odcedzamy. Dodajemy do reszty.
  4. 20 dag makaronu kruszymy wcześniej na pół i gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń z opakowania. Przecedzamy, mieszamy z resztą.
  5. Ser i szynkę konserwową tniemy w kosteczkę. Dodajemy z majonezem do sałatki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Smacznego !

Wpis powstał w ramach współpracy z Jestem-eko.pl 


Sklep jestem-eko.pl zaprasza.
Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.
Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.



Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.





20 komentarzy:

  1. Lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki. Chętnie bym taką zjadła. Podobają mi się zdjęcia zmieniające się samoistnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanka makaronowa - pychotka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli chodzi o makarony, ja używam tylko orkiszowe i żytnie. Ostatnio robiłam akurat zapiekankę z kurczakiem i szpinakiem oraz makaronem orkiszowym oczywiście.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również przepadam za takimi zapiekankami dziś u mnie spagetti :)

    OdpowiedzUsuń