29 marca 2014

Ciasto z pomarańczami.

Lubię szybkie, smaczne i znikające w mgnieniu oka ciasta. Tym razem sezon na pomarańcza można uznać za otwarty, a dodatkową zachętą do wykonania ciasta niech będzie fakt, że zaraz po zjedzeniu robiłyśmy nowe :D

Ciasto z pomarańczami
Potrzebne składniki:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • aromat pomarańczowy
  • 2 galaretki cytrynowe
  • duży jogurt naturalny
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1,2 kg pomarańczy


Sposób wykonania:
  1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy powoli szklankę cukru, dokładnie miksujemy. Następnie 6 żółtek, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cukru waniliowego i aromat pomarańczowy.
  2. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy ok. 30 min. w 140 st.
  3. W 2 szklankach wody przygotowujemy 2 galaretki cytrynowe. Gdy zacznie gęstnąć dodajemy jogurt naturalny. Wykładamy na wystudzony jogurt.
  4. Pomarańcza obieramy ze skórek. Wykładamy na stężoną piankę cytrynową. Wykładamy gęstniejące 2 galaretki pomarańczowe przygotowane w 3,5 szklanki wody.
  5. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Smacznego !

16 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda apetycznie z pewnością znikło z mgnieniu oka :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie, zapisze przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka, moje ulubione połączenie smakowe;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis ale ja bym zrobiła z brzoskwiniami i chyba własnie takie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. też lubię szybko zjadające się ciasta, a Twoje apetycznie kusi do zjedzenia....

    OdpowiedzUsuń