10 kwietnia 2014

Szaszłyki z piersi kurczaka.

Wyobraźcie sobie, że pewnego dnia wchodzę do mieszkania, a tam zapach nie z tej ziemi. Znaczy się współlokatorka robiła szaszłyki. Kilka dni później i u mnie się pojawiły. Pycha!


Potrzebne składniki:
  • pierś z kurczaka
  • papryka czerwona
  • cebula
  • cytryna
  • boczek parzony
  • pieczarki
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • pieprz kolorowy
  • papryka ostra
  • oliwa z oliwek


Sposób wykonania:
  1. Pieczarki myjemy, zamaczamy w soku z cytryny i zostawiamy na 15 min. Odcedzamy sok, dodajemy przyprawy. Pierś z kurczaka i boczek parzony kroimy w kostkę i marynujemy ją w oliwie z oliwek i przyprawach. Zostawiamy na przynajmniej godzinę.
  2. Paprykę kroimy w gość dużą kostkę, małe cebulki przekrawamy na połowę lub ćwiartki, posypujemy przyprawami.
  3. Wszystkie składniki natykamy na patyki w wybranej przez siebie kolejności.Kładziemy na blachę posmarowaną tłuszczem. Pieczemy po 20 min. z każdej strony w 180 st.
Smacznego !

16 komentarzy: