sobota, 5 kwietnia 2014

Zapiekanka makaronowa z brokułem i pieczarkami.

Jak już pewnie wiecie uwielbiam makaron, a chyba jeszcze bardziej kocham go w wydaniu zapiekanki makaronowej. Tm razem wersja z moim ukochanym brokułem i pieczarkami.


Potrzebne składniki:

  • 500 gr makaronu
  • 20 dag pieczarek
  • 2 średnie brokuły
  • sól, pieprz do smaku
  • 20 dag żółtego sera
  • 3 łyżki tłuszczu
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietany 
  • 1 serek topiony,np. z szynką
  • cebula
  • szczypta cukru
  • puszka kukurydzy
  • masło

Sposób przygotowania:
  1. Brokuła gotujemy w ocukrzonej wodzie do miękkości. Na patelni przesmażamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki, powstaje zasmażka. Dodajemy 1/2 szklanki mleka i 1/4 szklanki śmietanki. Gotujemy aż sos będzie gęsty. Dodajemy rozduszonego brokuła. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy topiony serek. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Pieczarki trzemy na tarce na drobno. Przesmażamy razem z cebulą na maśle.
  3. 500 g makaronu gotujemy prawie do miękkości. Przelewamy zimną wodą, wsypujemy do miski. Dodajemy sos brokułowy, pieczarki, odcedzoną puszkę kukurydzy. Całość mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  4. Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy ok. 20 min. w 160 st.
Smacznego !

20 komentarzy:

  1. Świetny przepis robię podobną zapiekankę tylko mój Oskarek nie lubi takiego makaronu. On to tylko makaron z mięskiem mielonym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za mięskiem mielonym nie przepadam, więc muszę się taką zadowolić:)

      Usuń
  2. ja również jestem fanką wszelkich zapiekanek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe składniki połączyłaś.
    szkoda, że jej nie pokazałaś jak wygląda tylko ser z góry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na animacji można zobaczyć wymieszane, więc po zapieczeniu wszystko się skleiło jeszcze bardziej.

      Usuń
  4. Ja bym dodała jeszcze sera pleśniowego:) bardzo podobnie robię zapiekankę z makaronu . Bardzo lubię makaron zapiekany tylko szkoda,że taki jest kaloryczny:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić:)

      Usuń
  5. Mniam!
    A czym można zastąpić kukurydzę, tak, żeby nie psuć smaku całości? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć, ona jednak dodaje takiego posmaku słodkiego. Z drugiej strony ja jej dużo też nie dodałam, proszę spróbować bez.

      Usuń
  6. ja dzisiaj robię mięsno- szpinakową :D

    OdpowiedzUsuń