4 maja 2014

Owocowy torcik.

Pomysł na ten torcik kiełkował w mojej głowie już dłuższy czas. Jest wzorowany na torciku galaretkowym, jednak ten jest o niebo smaczniejszy !

Potrzebne składniki:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 2 szklanki mleka
  • 7 łyżek syropu pomarańczowego
  • 5 plastrów ananasa
  • 2 pomarańcze
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie żelatyny

Sposób wykonania:
  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 3/4 szklanki cukru i 2 żółtka. Dosypujemy 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 1 łyżkę oleju. Delikatnie mieszamy.
  2. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
  3. W pół szklanki mleka rozpuszczamy opakowanie żelatyny. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut. Następnie gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
  4. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w dość dużą kostkę. Brzoskwinie i ananasy również kroimy.
  5. Do miski wlewamy 1,5 szklanki mleka, 330 ml śmietany 30 %, rozpuszczoną żelatynę, owoce. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby zaczęło gęstnąć.
  6. Wykładamy na biszkopt i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego !

16 komentarzy: