17 lipca 2014

Szarlotka na kruchym spodzie.

Przepyszna szarlotka na kruchym spodzie z wiórkami kokosowymi zachwyci nawet największego niejadka. 


Potrzebne składniki ( na blachę 30*24 cm):
  • 4,5 szklanki mąki
  • 1,5 kostki tłuszczu
  • 4 cukry waniliowe
  • 1/4 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek papierówek + 1/2 szklanki cukru
  • garść wiórków kokosowych

Sposób wykonania:
  1. Mąkę mieszamy z tłuszczem, cukrami waniliowymi, cukrem, 6 żółtkami, proszkiem do pieczenia. Szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Dzielimy na 2 kule.
  2. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Jabłka obieramy i trzemy na tarce, posypujemy cukrem i mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut.
  3. Wykładamy pierwszą część ciasta na blachę, odciskamy jabłka, wykładamy, posypujemy wiórkami kokosowymi, układamy pozostałe ciasto.
  4. Pieczemy ok. 50 min. w 180-200 st. Zostawiamy do wystygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !

Przepis na Tartę z jabłkami i cynamonem znajdziecie tutaj :

http://twinstotwins2.blogspot.com/2014/07/tarta-z-jabkami-i-cynamonem.html


12 komentarzy: