2 sierpnia 2014

Ciasto ze śliwkami.

Pewnego dnia postanowiłam zrobić przepyszne, puszyste ciasto ze śliwką. Inspirowałam się tym przepisem.



Potrzebne składniki:



  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy
  • aromat migdałowy
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • kilogram śliwek



  • Sposób wykonania:
    1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier, następnie cukier waniliowy i aromat migdałowy, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, na końcu wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. 
    2. Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Układamy skórką do dołu na cieście. Pieczemy ok. 45 min. w 180 st. Po upieczeniu przewracamy w taki sposób, aby dół był wierzchem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego!

    10 komentarzy: