czwartek, 25 września 2014

Murzynek z gruszką.

Pycha! Koniecznie spróbujcie.



Potrzebne składniki:
  • 1,5 kostki margaryny
  • 4,5 łyżki kakao
  • 3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • gruszki (6)


Sposób wykonania:
  1. 1,5 kostki margaryny razem z 4,5 łyżki kakao, 3 szklankami cukru i 3/4 szklanki wody zagotowujemy. Całość studzimy. Odlewamy 1/2 szklanki do polania na wierzch po upieczeniu.
  2. Do zimnej masy dodajemy 3 szklanki mąki, 1,5 proszku do pieczenia, 6 żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Gruszki obtaczamy w mące
  3. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. Następnie układamy gruszki. Pieczemy 45 min. w 180 st. Polewamy polewą.
Smacznego !

10 komentarzy:

  1. jak byłam dzieckiem to mama często robiła właśnie murzynek- miło kojarzy mi się to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię :) Chyba w sobotę upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny, uwielbiam, moja ciocia często robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z gruszką brzmi ciekawie muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. czekolada i gruszka, to nie może się nie udac:) boskie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  6. z gruszkami to jeszcze murzynka nie jadłam :) muszę spróbować, fajne urozmaicenie

    OdpowiedzUsuń
  7. Blacha jest posmarowana tłuszczem i na to papier czy papier wysmarowany tłuszczem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blacha tłuszczem, na to papier i delikatnie tłuszczem.

      Usuń
  8. Mmm, jestem pewna, że smakował wybornie :)

    OdpowiedzUsuń