3 października 2014

Pieguski z kawałkami czekolady.

Ja pokroiłam czekoladę na dość duże kawałki i nieco nieprzyjemnie się mieszało. Polecam więc zrobić drobniejszą kosteczkę.


Potrzebne składniki ( na 9 dużych piegusków ):
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/5 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1/5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 czubatej łyżki śmietany 30%
  • szczypta soli
  • 6 trójkącików czekolady Triolade


Sposób wykonania:

  1. 1 i 1/3 szklanki mąki mieszamy z 1/5 kostki masła, 2 żółtkami, 1/5 szklanki cukru, łyżeczką proszku do pieczenia, 1,5 czubatej łyżki śmietany 30%, szczyptą soli.
  2. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki, dodajemy do ciasta.
  3. Formę wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto. Pieczemy ok. 15 min. w 180 st.
  4. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !

4 komentarze:

  1. mmm z chęcią bym teraz zjadła jedną :) albo trzy :P

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis wydaje się być prosty, a ciasteczka pyszne, więc muszę i ja wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować bo narobiłąś mi smaka
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń