19 grudnia 2014

Tarta cytrynowa.

Była tarta z malinami, była tarta z jabłkami i cynamonem, czas więc na tartę cytrynową. Nie chwaląc się wyszła przepyszna!



Potrzebne składniki:
  • 3/4 kostki tłuszczy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 łyżki krupczatki
  • 4 żółtka
  • łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń cytrynowy
  • skórka z 2 sparzonych cytryn


Sposób wykonania:
  1. Z 3/4 kostki zimnego tłuszczy, 1,5 szklanki mąki, 3/4 łyżki krupczatki, 4 żółtek, łyżki śmietany, łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukru waniliowego oraz 1,5 łyżki cukru pudru wyrabiamy ciasta.
  2. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Wykładamy ciasto, równomiernie rozprowadzamy rękoma. Pieczemy ok. 15 min. w 190 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
  3. W 2 szklankach mleka z 2 łyżkami cukru przygotowujemy cukier cytrynowy. Zostawiamy do wystygnięcia.
  4. Gdy ciasto już jest zimne nakładamy na nie budyń, rozprowadzamy. Na wierzch dajemy startą skórkę z ok. 2 sparzonych i dokładnie umytych cytryn.
  5. Wkładamy na kilka godzin do lodówki i czekamy aż wszystko się zgęstnie. Następnie zdejmujemy obudowę i tak już zostawiamy.
Smacznego!

4 komentarze: