Była tarta z malinami, była tarta z jabłkami i cynamonem, czas więc na tartę cytrynową. Nie chwaląc się wyszła przepyszna!
Potrzebne składniki:
- 3/4 kostki tłuszczy
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 łyżki krupczatki
- 4 żółtka
- łyżka śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń cytrynowy
- skórka z 2 sparzonych cytryn
Sposób wykonania:
- Z 3/4 kostki zimnego tłuszczy, 1,5 szklanki mąki, 3/4 łyżki krupczatki, 4 żółtek, łyżki śmietany, łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukru waniliowego oraz 1,5 łyżki cukru pudru wyrabiamy ciasta.
- Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Wykładamy ciasto, równomiernie rozprowadzamy rękoma. Pieczemy ok. 15 min. w 190 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
- W 2 szklankach mleka z 2 łyżkami cukru przygotowujemy cukier cytrynowy. Zostawiamy do wystygnięcia.
- Gdy ciasto już jest zimne nakładamy na nie budyń, rozprowadzamy. Na wierzch dajemy startą skórkę z ok. 2 sparzonych i dokładnie umytych cytryn.
- Wkładamy na kilka godzin do lodówki i czekamy aż wszystko się zgęstnie. Następnie zdejmujemy obudowę i tak już zostawiamy.
Smacznego!
pycha, wygląda przepysznie :)!
OdpowiedzUsuńcytrynowe ciasta to moje smaki :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuń