Przepis pochodzi z książki kulinarnej ,,Domowe wypieki. Ciasta i ciasteczka" Ewy Aszkiewicz z działu ,,Serniki i torty bez pieczenia"
Potrzebne składniki:- Opakowanie biszkoptów,
- 5 jogurtów Danio ( 750 g) ,
- kostka masła,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 1/2 szklanki mleka,
- 5 żółtek,
- słoik/puszka brzoskwiń,
- galaretka o smaku brzoskwiniowym
Sposób wykonania:
- 1/2 szklanki mleka doprowadzamy do wrzenia.
- Kostkę masła ucieramy z 1,5 szklanki cukru pudru.
- Dodajemy naprzemiennie 5 jogurtów i 5 żółtek. Mieszamy.
- W 2 łyżkach zimnego mleka rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Gdy napęcznieje zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy do przechłodzenia. Dodajemy do masy.
- Spód tortownicy wykładamy biszkoptami.
- W 1 szklance wody i 1 szklance soku z brzoskwiń robimy galaretkę brzoskwiniową. Zostawiamy aż prawie stężeje.
- Zalewamy biszkopty i wstawiamy do lodówki, aż prawie zgęstnie.
- Wykładamy brzoskwinie.
- Zalewamy galaretką.
- Czekamy aż zgęstnie.
Smacznego !
Uwielbiam serniki na zimno:)
OdpowiedzUsuńMi też zasmakował:)
UsuńMmmm, pycha:)) Robię coś podobnego:)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńBardzo mi smakowało!
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
UsuńUwielbiam takie serniki ! ale jak dawno nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńKoniecznie to zmień;p
UsuńAleż narobiłaś mi apetytu:)
OdpowiedzUsuńMusisz mi wybaczyć :D
Usuńuwielbiam sernik, mogłabym go jeść codziennie ;)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńJa chce ten kawałek, kocham serniki.
OdpowiedzUsuńAleż proszę Cię bardzo :)
UsuńUwielbiam wszelakie ciasta na zimno..
OdpowiedzUsuńJa też ;)
Usuńciacha na zimno to jedne z moich ulubionych, poza szarlotką, którą kocham:P
OdpowiedzUsuńMmm, ale pycha ;)
Usuńobłędny:) poproszę kawałeczek:D
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy ;)
UsuńMmmm ale smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńprzepraszam, że nie było mnie tutaj ostatnio. Troszku bywam zabiegana, ale jestem i nadrabiam braki u Ciebie..no i u siebie na blogu oraz w kuchni również :)
mmm taki serniczek na zimno pyszna rzecz:;)
Pyszny:)
Usuń