20 sierpnia 2012

Gruszki w occie.

Gruszki w occie w tym roku robiłam po raz pierwszy. Słyszałam bardzo pochlebne opinie o tym przetworze, więc postanowiłam wypróbować ;)

Potrzebne składniki:
  • Gruszki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanka octu,
  • goździki,
  • cynamon. 

Sposób wykonania:
  1. Wodę zagotować z cukrem, goździkami i cynamonem. Wlać 3/4 szklanki octu. Doprowadzamy do wrzenia.
  2. Gruszki wkładamy w ćwiartkach do słoików i zalewamy octem.
  3. Gotujemy 1 h na bardzo małym ogniu.
  4. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego !

9 komentarzy:

  1. O rany, ale mi przypomniałaś! Jak byłam mała, to na tony jadłam gruszki i śliwki w occie, pycha:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. W... occie? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak to smakuje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie zrób to się dowiesz;p Ja też nie wiem, bo jeszcze nie jadłam :)

      Usuń
  3. Takie gruszki super smakują jako dodatek do obiadu , np. do mięs!

    OdpowiedzUsuń
  4. jej napad na sklep warzywny widze:-p skradziono same gruszki:-p. Nigdy tego nie jadłam, a prezentuje sie ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystaczyło na działce jedno drzewo obrabować :) Ja też nie jadłam, ale rodzice już smakowali i zrobiliśmy ;p

      Usuń
  5. nie doczytałam się ile wody do tej zalewy

    OdpowiedzUsuń