15 października 2012

Pieczona karkówka nadziewana czosnkiem z sosem.

Dziś postanowiłam zjeść na obiad moją ulubioną karkówkę, pycha :)


Potrzebne składniki:
  • Karkówka,
  • czosnek,
  • olej,
  • mąka,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • kostka pieczeniowa,
  • granulowany czosnek 

Sposób wykonania:
  1. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze części.
  2. Nacinamy karkówkę i co kawałek nakładamy czosnek.
  3. Solimy, pieprzymy.
  4. Nacieramy majerankiem. Czekamy z godzinę.
  5. Rozgrzewamy olej.
  6. Przed pieczeniem nacieramy czosnkiem granulowanym.
  7. Wrzucamy na gorący tłuszcz.
  8. Opiekamy z każdej strony, pod koniec pieczenia podlewamy wodą.
  9. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu lub pod ciśnieniem do miękkości. 
  10. Wykładamy i kroimy w pasy.
  11. Robimy zaklepkę do sosu z mąki i wody.
  12. Część sosu odlewamy w mały garnuszek i zagotowujemy.
  13. Wlewamy zaklepkę.
Smacznego !

22 komentarze:

  1. Uwielbiam czosnek, przepis idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka karkówka to wyższa szkoła jazdy. Twoja wygląda na soczystą, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Karkóweczka pyszna , wywiad już na blogu . :)

    OdpowiedzUsuń
  4. karkówkę uwielbiam tylko na jeden sposób, na kanapki :P inaczej mój przełyk jej nie przyjmuje :P

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak mamie to pokazałam to powiedziała, że zrobi któregoś dnia na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  6. soczysta karkóweczka jest pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. taka z czosnkiem musi mieć cudowny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, uwielbiam czosnek w dużych ilościach :) Aż chyba dzisiaj się zaczosnkuję na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń