22 grudnia 2012

Ryba po włosku

Ryba po włosku czy po prostu na słodko, z ananasem i rodzynkami. Wyszła bardzo smaczna.


Potrzebne składniki:
  • Filet z tilapii,
  • rodzynki,
  • ananas,
  • koncentrat pomidorowy,
  • zioła ( bazylia i oregano ),
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka,
  • olej,
  • cebula,
  • cytryna 

Sposób wykonania:
  1. Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę, podobnie jak cebulę.
  2. Cebulę, ananasa i rodzynki wrzucamy na olej.
  3. Wlewamy sok z ananasa.
  4. Dodajemy z 2 łyżeczki przecieru.
  5. Posypujemy oregano i bazylią.
  6. Solimy, pieprzymy.
  7. Zostawiamy do wystygnięcia.
  8. Filet kroimy i skrapiamy cytryną. Zostawiamy na ok. godzinę.
  9. Solimy i pieprzymy.
  10. Obtaczamy w mące.
  11. Wrzucamy na gorący olej.  Zostawiamy do wystygnięcia.
  12. Sos kładziemy na dno miski.
  13. Rybę przekładamy naprzemiennie z sosem. 
  14. Zostawiamy przynajmniej na jeden dzień w lodówce.
Smacznego !

10 komentarzy:

  1. ryba na słodko?
    interesujące ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawie :) nie jadłam nigdy w takiej postaci

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj w przyszłym roku zaskoczę teściową :) nie słyszałam, żeby ktoś w mojej rodzinie taką rybę robił, a wygląda na prawdę interesująco :) i podejrzewam, że tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń