piątek, 29 marca 2013

Wielkanocna babka waniliowo-kakaowo-malinowo-makowa ;)

Baba wielkanocna, baza podstawowa zaczerpnięta z babki włoskiej, pycha !

Potrzebne składniki:
  • 1 kostka tłuszczu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 jajek,
  • 2 szklanki mąki krupczatki,
  • 6 łyżek oleju,
  • 6 łyżek kartoflanki,
  • 2 łyżki octu,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat waniliowy,
  • budyń malinowy,
  • mak,
  • 2 łyżki kakao,
  • bułka tarta,
  • rodzynki,
  • polewa czekoladowa

Sposób wykonania:
  1. Kostkę tłuszczu ucieramy ze szklanką cukru.
  2. Dodajemy aromat waniliowy,  6 żółtek naprzemiennie z 2 szklankami krupczatki i 6 łyżkami kartoflanki.
  3. Wlewamy  2 łyżki octu, 6 łyżek oleju.. 
  4. Dodajemy 3 łyżeczki proszku do pieczenia. 
  5. Mieszamy dokładnie.
  6. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z 6 białek.
  7. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedno zostawiamy bez zmian.
  8. Do drugiej dodajemy budyń malinowy i mieszamy.
  9. Do trzeciej mak.
  10. A do czwartek kakao.
  11. Formę wysypujemy bułką tartą i smarujemy tłuszczem.
  12. Kładziemy warstwę waniliową i posypujemy rodzynkami. 
  13. Wykładamy czekoladowe ciasto.
  14. Następnie z makiem.
  15. Na koniec malinowe.
  16. Pieczemy ok. 50 min. w 180 st.
  17. Polewamy polewą. 
Smacznego !


13 komentarzy:

  1. Mmmm pycha!
    Jutro zabieram się za to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Baba jak malowana:) Pogodnych i smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna baba!
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. My tez mamy babke ale pisakową, robi mi zawsze tesciowa:-p. ja w tym roku na kremówke sie skusiłam:-p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, super ;) Przepisem się podziel !

      Usuń
  5. Szkoda że nie widać jak wygląda w środku > przepis zapisuję bo M lubi Babki :)

    OdpowiedzUsuń