13 sierpnia 2013

Jasny biszkopt z 3 jajek - przepis podstawowy.

Jasny biszkopt z 6 jajek będzie doskonały na tortownicę 29 cm lub też dużą blachę. Gdy jednak potrzebujemy coś mniejszego polecam taki z 3 jajek, proporcje inne niż w przypadku tego z 6 jajek.


Potrzebne składniki:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 4 łyżki kartoflanki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ( mieszając w lewą stronę szybciej ) tak, aby nie wypadała z garnka.
  2. Dodajemy 3 żółtka, delikatnie mieszamy. Dodajemy 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki kartoflanki, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach.
  3. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto.
  4. Pieczemy ok. 25 min. w 175 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !

2 komentarze: