wtorek, 29 października 2013

Masa makowa.

To nie jest normalne, żeby na 2 miesiące przed świętami zachciało mi się ciast z makiem, jednak u mnie wszystko jest możliwe. Nie było wyboru, trzeba było robić ;)

Masa makowa.
Potrzebne składniki:
  • 200 g maku ( ja użyłam firmy Back Mit )
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2,3 łyżki miodu
  • rodzynki
  • wiśnie

Sposób wykonania:
  1. Mleko, cukier, miód, cukier waniliowy zagotować. Mieszamy z makiem mielonym i krótko gotujemy do napęcznienia.
  2. Zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy rodzynki, wiśnie, mieszamy.
Doskonała masa makowa będzie do strucli, makowców, czy tartaletek z masą makową.
Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz