30 lip 2012

Teraz coś dla osób, które uwielbiają nalewki. Muszę się szczerze przyznać, że nie mogę się oprzeć śliwkom z nalewki ze śliwek węgierek ;)


Potrzebne składniki:
  • 3 kg śliwek
  • 1 litr wody
  • 1 litr spirytusu
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania:
  1. Śliwki myjemy, przekrawamy na połowki, wykrawamy pestki.
  2. Do słoika 5-litrowego wrzucamy ok. 3 kg śliwek.
  3. Śliwki zalewamy 1 l spirytusu.
  4. Dolewamy 1 l wody.
  5. Następnie zakręcamy. Zostawiamy je na 3-4 tygodnie.
  6. Co jakiś czas poruszamy słoikiem.
  7. Następnie zlewamy nalewkę, a śliwki zasypujemy 1 kg cukru.
  8. Zostawiamy je na tydzień, co jakiś czas potrząsając, aby się rozpuścił cukier.
  9. Następnie zlewamy syrop wraz z wcześniejszym ,,wywarem" i mamy gotową nalewkę ze śliwek węgierek.

Smacznego !

Tagged: , , , , , , , , ,

58 komentarzy:

  1. to pogryzanie może być troszkę niebezpieczne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zroilam wino ze sliwek rok temu do tej pory mam kilka butelek ale bez dodatkowych procentow :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nalewki ze śliwek jeszcze nie piłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurde dobra mysl u mnie tego roku sliwek hohoho wiec wyprobuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie nastawiłem śliweczki, tylko że musiałem zalać wódką bo tutaj nie posiadają spirytusu- zmniejszyłem porcję wody zobaczymy co z tego wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm, jak zalałeś wódką, to po co jeszcze wody dodałeś? przecież wódka to tak jak spiryt z wodą. chociaż dużo procentów miała?

      Usuń
    2. Nie próbowałam jeszcze, a zalałam wodą, bo tak było w przepisie :)

      Usuń
  6. Musi być kilka pestek!
    O niebo lepszy smak!

    OdpowiedzUsuń
  7. mam pytanie, może ciut niemądre- czy do przygotowania nalewki można użyć słoika z plastikową nakrętką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam w plastikach , ale wydaje mi się , że lepiej w dużym słoiku to zrobić ;)

      Usuń
  8. jeżeli wsypałem najpierw cukier do śliwek i wyszedł syrop czy mogę dodać spirytusu i zostawić jako nalewka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Innego wyjścia nie ma, tylko proszę wtedy częściej mieszać , żeby cukier się rozpuścił.

      Usuń
    2. Szkoły są różne i teoretycznie po odwróceniu czynności wyjdzie ci smaczna nalewka tylko....Zasypując cukrem doprowadzasz do fermentacji winnej na świeżych owocach i wszystko co stanowi esencje aromatów i soków z owoców zostanie zdominowane przez procent fermentacji. Finalnie nalewka robiona metodą przez Kruszynkę uważam za bardziej esencjonalną a twoją metoda bardziej będzie zalatywać winem. A co lepsze to już kto co lubi.

      Usuń
    3. Dziękujemy za obszerne wyjaśnienie ;)

      Usuń
  9. mam syrop ze sliwek icukru jak dodam spyryt bedzie okej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, lepiej poszukać jakiegoś przepisu, gdzie można dać ten syrop.

      Usuń
  10. Właśnie dzisiaj połączyłem wywary i powiem Wam, że to jest PYSZNE!!!
    Piękny kolor i wspaniały zapach. Smakuje wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. ja dzisiaj zrobiłem nalewkę z śliwek ona ma 5 lat jest pyszna i mam butelek 3 sztuki

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały przepis. Nalewka jest wspaniała.

    OdpowiedzUsuń
  13. już dziś miałam zlewać wywar ze śliwek ale muszę się wstrzymać do jutra bo w domu brakło cukru...;)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale nie tyle cukru max 0,3 kg to ful i tak słodka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy niech słodzi, ile uważa. Mi taka smakuje ;)

      Usuń
  15. jak myslicie, czy na samogonce wyszlaby ta nalewka?

    OdpowiedzUsuń
  16. hmm chyba zaryzykuje, najwyzej nie uda sie..zamierzam jutro zrobic ..o efektach poinformuje za kilka miesiecy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli jeszcze mogę podpowiedzieć to dla wyrazistości można dodać z 1/2 laski wanilii i kilka suszonych śliwek ;)

      Usuń
  17. fajnie :)dziekuje, rozumiem, ze suszone sliwki i wanilie mam dodac to swiezych sliwek i zalac razem spirytusem? czy pozniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do śliwek razem;) Pół spirytusu i pół wody zalać ;)

      Usuń
  18. Witaj,

    Czy z proporcji1 l wodyu i 1 l spirytusu nie wychodzi z byt slaba nalewka?
    Jakiej mocy moge sie spodziewac przy takich proporcjach?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatna w smaku, ale dosyć mocna po kilku kieliszkach ;)

      Usuń
  19. wlasnie nastawilem 3 kg śliwek.
    CZy macie jakis pomysl na wykorzystanie śliwek jak już wszystko zlejemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję ciasto ze śliwkami ( http://book-and-cooking.blogspot.com/2013/08/szybkie-ciasto-ze-sliwkami.html ) albo kruszona ( http://book-and-cooking.blogspot.com/2013/08/plesniakkruszon-z-agrestem-i-czerwona.html ) i owoce pokroić w kosteczkę, tudzież ciasto z pianką owocową ( http://book-and-cooking.blogspot.com/2013/05/ciasto-bananowe-z-brzoskwiniowa-pianka.html )

      Usuń
  20. Muszę wrócić do robienia win i nalewek, kilka lat temu robiłem sporo win z jabłek i wiśni, teraz mam dostęp do śliwek, a jak widzę wpisy innych to aż czuję smak tycch delicji:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam serdecznie,ja dzis zlalem wywar ze sliwek a sliweczki zasypalem cukrem...samego plynu mam w tej chwili 5L. Posmakowalem i stwierdzam ze smak i zapach jest poezją:)tylko cosik za mala moc mi się wydaje a robilem z proporcji 3-1-1(owoc. Spiryt,woda) dolalem do calosci 0,5 litra spirytusu.
    Na powierzchni wytrącil się jakis dziwny osad jak by taka szaro_biala zawiesina, co to może być?coś zepsułem? Pozdrawiam wdzystkich,Radek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia, ja bym zebrała tą zawiesinę i tyle.

      Usuń
    2. po wymieszaniu tego co wyszło dodałem litr wódki i w sumie mam 5l nalewki super

      Usuń
  22. Witam serdecznie,ja dzis zlalem wywar ze sliwek a sliweczki zasypalem cukrem...samego plynu mam w tej chwili 5L. Posmakowalem i stwierdzam ze smak i zapach jest poezją:)tylko cosik za mala moc mi się wydaje a robilem z proporcji 3-1-1(owoc. Spiryt,woda) dolalem do calosci 0,5 litra spirytusu.
    Na powierzchni wytrącil się jakis dziwny osad jak by taka szaro_biala zawiesina, co to może być?coś zepsułem? Pozdrawiam wdzystkich,Radek.

    Radku te 5l nalewki wyszło Ci z tych 3kg śliweczek? Czy nadaje się już do pożycia powiedzmy po miesiącu leżakowania w butelce? Gdzieś czytałem, że nalewka ze śliwek nie musi za dużo leżakować. A co do tej wanilii, to ona ma znajdować się w tym słoiku na początku, czy dopiero potem? Edek

    OdpowiedzUsuń
  23. Po zrobieniu nalewki proponuję wykorzystać owoce na wspaniałą konfiturkę dodając odrobinę swieżych owoców wg. własnego smaku.
    P.S. może to być też inny owoc.
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  24. Zastanawiam się, jaki słoik muszę mieć do tej nalewki? Czy pojemność 5 litrów wystarczy? Oczywiście wg podanych tutaj proporcji :) W wielu przepisach czytałem, że nalewka jest już gotowa do picia w momencie zlania do butelek i nie musi dojrzewać. To prawda? Edzio.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja po obserwacjach stwierdzam, że lepiej, żeby poleżała jakiś czas. 5 l chyba jest ten słoik.

      Usuń
  25. Dziś zalałam śliwki ale samogonka, za 5 tyg będę działać dalej, jak minie odpowiedni czas, dam znać jak mi wyszła :), bo jeszcze takiej nie robiłam ..

    OdpowiedzUsuń
  26. odlalam samogonke i zasypalam sliwki cukrem, czekam teraz tydzien :)
    ale chyba mam maly problem bo o zasypaniu sliwek cukrem one sie rozwalily, wyszedl dzem :(

    OdpowiedzUsuń