27 lipca 2012

Poznańskie szagówki, czyli pierogi nadziewane serem.

Dziś na obiad nie miałam zbyt wiele czasu, dlaczego postanowiłam przygotować danie szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Potrzebne produkty :
  • mąka
  • sól
  • biały ser
  • jajko
  • cynamon
  • cukier
  • tłuszcz



Sposób przygotowania:
  1. Wsypujemy mąkę do miski.
  2. Kruszymy biały ser.
  3. Dodajemy szczyptę soli.
  4. Wbijamy jajko.
  5. Ugniatamy ciasto.
  6. Stolnicę posypujemy mąką.
  7. Tworzymy 2 kule.
  8. Rękoma rozwałkowujemy jedną z nich w rulon.
  9. Rozgniatamy na płasko.
  10. Nacinamy ciasto z góry na dół i w drugą stronę.
  11. Kroimy szagówki o szerokości ok. 3-4 cm.
  12. Zagotujemy wodę ze szczyptą soli.
  13. Szagówki wrzucamy do wrzącej wody.
  14. Czekamy, aż wypłyną.
  15. Gotujemy jeszcze 3-4 min.
  16. Przetapiamy tłuszcz.
  17. Szagówki odcedzamy, polewamy tłuszczem, możemy posypać cukrem i cynamonem.

Smacznego !

2 komentarze: