13 października 2012

Sok z pigwowca.

Sok z pigwowca doskonale nadaje się do herbaty, czy ciast:) Dzięki  dużej ilości zawartej w nim witaminy C będzie doskonały na przeziębienia!

Potrzebne składniki:
  • 1 kg pigwy
  • 1 kg cukru


Sposób wykonania:
  1. Pigwę myjemy, przekrawamy na ćwiartki, wybieramy gniazda nasienne i błony. Wkładamy do słoja, przesypujemy na przemian z cukrem.
  2. Zostawiamy w słoju na 3-4 dni, aż do rozpuszczenia się cukru i wytworzenia dużej ilości soku. Co jakiś czas mieszamy słoikiem, odkręcamy go codziennie i zakręcamy z powrotem. Taki słoik można wstawić go lodówki i korzystać z niego na bieżąco.
  3. Jeżeli chcemy mieć na zimę to wkładamy w słoiki, zakręcamy, wkładamy do garnka z wodą, zalewając 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. W ten sposób je pasteryzujemy i zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




14 komentarzy:

  1. Do herbatki na zimowe wieczory jak ulał:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sok z pigwy ; )
    Nawet pokazywałam kiedyś na blogu jak zrobić ; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha, ja dostałam kiedyś taki słój od babci mojego męża.

    OdpowiedzUsuń
  4. posadziłam krzaczek pigwowca :) ciekawe kiedy beda mialy owoce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No popatrz, ciekawe, czy wogóle zaowocuje ;)

      Usuń
  5. Interesujący przepis. Z chęcią go wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. moze głupie pytanie ale totalnie się nie znam na tym :p czy jak chce na zimę to podgrzewam razem z owocami i z owocami wkładam do słoików czy już tylko sam syrop który się przez te kilka dni wytworzył?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być tak i tak. Owoce są pyszne w herbatce, bez też:)

      Usuń