niedziela, 23 grudnia 2012

Paszteciki z kapustą i grzybami. ( Kapuśniaczki )

Paszteciki robiłam pierwszy raz zainspirowana Helką ;p

Paszteciki z kapustą i grzybami. ( Kapuśniaczki )



Potrzebne składniki:
  • kapusta kwaszona,
  • cebula, 
  • pieczarki, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • olej, 
  • cukier, 
  • mleko, 
  • drożdże, 
  • jajka, 
  • masło, 
  • mąka 

Sposób wykonania:
  1. Cebulę przesmażamy z masłem.
  2. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Przesmażamy.
  3. Cebulę z pieczarkami ostudzone przekręcamy przez maszynkę. Solimy i pieprzymy.
  4. Robimy ciasto drożdżowe z przepisu - klik.
  5. Rozwałkowujemy.
  6. Tniemy paski na ok. 6-7 cm. Nakładamy farsz w środek.
  7.  Zlepiamy brzegi i kroimy na małe 2-3 cm. 
  8. Układamy na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia.
  9. Można też pokroić na większe kawałki.
  10.  Przed pieczeniem smarujemy białkiem roztrzepanym.
  11.  Pieczemy ok. 15 min. w 210 st. 
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. super! ja robię paszteciki z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię w ten sposób i mięsne i z kapustą i grzybami. jak mam lenia używam ciasta francuskiego:)dawno nie jadłam. a w tym roku z mama postanowiłam zrobić mniej jedzenia na święta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością wszystkie są pyszne ;)

      Usuń
  3. Będę je robiła jutro :) Tylko, że zamiast pieczarek przygotowalam sobie gotowane grzybki leśne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasztecika nigdy nie odmówię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja dzisiaj robiłam ja :D
    część zrobiłam jak drożdzóweczki a część zawinęłam jak rogaliki:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystko co z kapustą i grzybami. Jest to moje ukochane połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń