Zostań konsultantką Avon

Zostań konsultantką Avon

 Klub Avon

pozwala na kupowanie produktów kosmetycznych firmy Avon w niższych cenach. Zostań konsultantką już dziś. Dla nowych osób Avon przygotował pakiet powitalny oraz zniżki od 15 % do 45 % na wszystkie kupowane przez Ciebie produkty. Jeżeli jesteś wierną miłośniczką ich produktów, możesz cieszyć się nimi za niższą cenę, a dodatkowo dzięki bezpłatnym katalogom rozdawanym znajomym polecać je także innym osobom. Nie ma konieczności kupowania czegoś co miesiąc lub za określoną kwotę.

wtorek, 14 stycznia 2014

Ciasto jeż (krok po kroku).

Tego jeża wykonała moja Mama, wyszedł bardzo smakowity. Zaletą jest opisanie jego wykonania krok po kroku. 

Ciasto jeż
Potrzebne składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej, w tym 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • cukier waniliowy
  • słoik drążonych wiśni
  • 1 małe masło roślinne MR
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 czubate łyżki kakao
  • aromat migdałowy
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 100 g płatków w migdałach
  • spirytus
  • woda
  • cukier

Sposób wykonania:
  1. Białka ubijamy na sztywno z wodą. Ciągle ubijając dodajemy cukier i powoli żółtka. Na koniec mąki, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.
  2. Pieczemy ok. 30 min. w 160 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
  3. Przygotowujemy krem. 1 małe masło roślinne MR ucieramy z 1/3 szklanki cukru, dodajemy po trochu kwaśnej śmietany. Pod koniec dodajemy 2 łyżki kakao i aromat migdałowy.
  4. Przekrawamy biszkopt na 3 części poziomo. Z każdej wykrawamy z boku krążki.

5. Powstają 3 jajowate biszkopty i 6 krążków. 


6. Szklankę wody, łyżkę cukru zagotowujemy.Po ostygnięciu dodajemy 3 łyżki spirytusu. Nakrapiamy każdy płat.

7. Kładziemy pierwszy biszkopt, smarujemy masą kakaową, nakładamy 2 biszkopt, smarujemy masą i przyklejamy po boku po jednym krążku ( nadmiar ciasta obcinamy ).


8. Smarujemy boczne krążki masą i przyklejamy krążki jeszcze 2 razy. 


9. Drążone wiśnie odcedzamy, nakładamy do środka. W 2 szklankach wody zagotowujemy 2 galaretki wiśniowe. Prawie tężejące nakładamy na wiśnie. Wkładamy do lodówki do stężenia.


10. Nakładamy ostatni owalny blat. Z okruszków od okręgów i masy formujemy pyszczek jeża. Całość smarujemy resztą masy. 


11. Utykamy płatki migdałowe.


Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.



71 komentarzy:

  1. Ale bomba! :))))
    Pysznie wygląda! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. Aż mi slinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaa, jak ja dawno nie widziałam tego słodkiego stwora! :D Kojarzy mi się z weselami, kiedyś pamiętam były na nich obowiązkowo, nieważne gdzie i do kogo się poszło :P

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, już wiem po kim masz taki talent :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, tylko taki pracochłonny chyba. Kiedy? ;(

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny jeżyk. Trochę pracy, ale warto. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. x czasu się za niego zabieram:P ciągle odkładam, podobnie jak parę innych rzeczy:P ale Twój wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj moje córki byłyby zachwycone :) Świetny pomysł i dzięki za zdjęcia krok po kroku.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis,na pewno zrobię,zwłaszcza,że mam do tego jeża sentyment,moja Babcia robiła takiego jeża,niestety Babci już z nami nie ma,a nikt nie zapisał przepisu, skorzystam z Twojego,gdyż było to takie sam ciasto,różniło się tylko tym,że zamiast płatków migdałowych jako kolce wtykała pestki słonecznika,cudny,na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, też fajny pomysł z tym słonecznikiem. Ja też muszę gdzieś spisać przepisy mojej Bu.

      Usuń
    2. Jak nie było słonecznika to wkładaliśmy pestki dyni i jako dzieci mieliśmy przy tym masę zabawy.

      Usuń
    3. Żałuję, że nie spisywałam na bieżąco przepisów mojej babci, była mistrzynią w pieczeniu ciast, na szczęście kilka się przechowało. :)

      Usuń
  10. ale bajer! bombowy:D aż się uśmiechnęłam na jego widok:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialny!!! W sam raz na tort urodzinowy dla dziecka!;]

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż żal jeść. Chociaż... Hmmm... chyba jednak nie miałabym skrupułów. :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawie się prezentuje, chętnie skuszę się na jego przygotowanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow niesamowite to ciasto. Chociaż wydaje się być dość skomplikowane w przygotowaniu. Ja w tym roku nie mam na to czasu, dokąd urodziła nam się druga córka czas mam ograniczony. W tym roku Święta są u nas więc muszę zamówić tort Wielkanocny z naszej ulubionej cukierni https://e-torty.pl/torty-dostawa-na-wielkanoc, a resztę już przygotuję sama z mężem. Tort Wielkanocny to u nas już tradycja, tak to jest jak w rodzinie same łasuchy.

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo niekonwencjonalny pomysł i jaki efektowny, chętnie zaskoczę dzieciaki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pomysł fajny. Tylko ciekawa jestem, jak ukroić kawałek, żeby dalej ładnie wyglądało. Chyba, żeby porobić po małym jeżyku dla każdego, jako 1 porcja.

    OdpowiedzUsuń
  17. To ciasto wygląda przepięknie! Zgadzam się z przedmówczynią - muszę stworzyć takie na urodziny córki. Za niedługo wprowadzamy się do nowego lokum. Znalazłam piękne mieszkanie na sprzedaż w Katowicach na adresowo.pl. Jest w nim przestronna kuchnia, która będzie w sam raz do takich eksperymentów kulinarnych.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo pracochłonne. Ale pewnie warty wysiłku.

    OdpowiedzUsuń
  19. To ciasto wygląda przepysznie! Uwielbiam przepisy, które krok po kroku pokazują, jak przygotować wspaniałe danie. Dzięki temu nie ma żadnych wątpliwości co do procesu pieczenia. A te orzechy laskowe na wierzchu... pyszność! Na pewno wypróbuję ten przepis w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń