21 grudnia 2012

Świąteczny kruszon z agrestem z nalewki i wiśniami.

Świąteczny kruszon waniliowo-kakaowy z wiśniami i agrestem z nalewki to po prostu pyszności ;)


Potrzebne składniki:
  • Wiśnie,
  • agrest,
  • cukier wanilinowy,
  • 2 łyżki kakao,
  • 6 jajek, 
  • kostka margaryny,
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • aromat, 
  • budyń śmietankowy 

Sposób wykonania:
  1.  Kostkę margaryny wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżki cukru,  2 łyżki śmietany.  
  2. Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  3. Dosypujemy 3 szklanki mąki.
  4. Dodajemy 6 żółtek.
  5. Ugniatamy ciasto.
  6. Do 1/3 dosypujemy 2 łyżki kakao.
  7. Dzielimy sobie ciasto na 3 części. Wkładamy na 2 h do lodówki.
  8. Pierwszą warstwę rozkruszamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i wyłożonej papierem.
  9. Kładziemy wydrążone wiśnie.
  10. Kruszymy kakaowe ciasto.
  11. Dodajemy agrest z nalewki.
  12. Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy szczyptę soli i budyń waniliowy, 3 łyżki cukru.
  13. Dodajemy na ciasto.
  14. Kruszymy ostatnie białe ciasto.
  15. Pieczemy ok. 40 min. w 170 st.
  16. Możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

10 komentarzy: