17 sierpnia 2013

Nalewka z porzeczkoagrestu.

Porzeczkoagrest tak ładnie obrodził w tym roku, że nie mając już pomysłu, co robić postanowiłam przygotować nalewkę.


Potrzebne składniki:
  • 3 kg porzeczkoagrestu
  • 1 l wody
  • 1 l spirytusu
  • 1 kg cukru
  • garść suszonych śliwek
  • garść kandyzowanych owoców

Sposób wykonania:
  1. Porzeczkoagrest myjemy, wsypujemy do dużego słoika.
  2. Zasypujemy cukrem.
  3. Dolewamy 1 l wody i 1 l spirytusu.
  4. Dodajemy suszone śliwki i kandyzowane owoce.
  5. Kilka razy dziennie mieszamy słojem. Zostawiamy na 4-6 tygodni.
  6. Zlewamy i odstawiamy w butelkach.
  7. Owoce można zużyć do ciasta.

Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Byłam kilka dni u rodziców, ale tak szybko zleciały, że nie zdążyłam pobiec na działkę. A tam i agrest, i porzeczki, i mnóstwo innych pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale, ale nie dla mnie takie trunki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj będzie pyszna naleweczka:)

    OdpowiedzUsuń