12 sierpnia 2013

Pleśniak/kruszon z agrestem i czerwoną porzeczką.

Kruszon do doskonałe ciasto dla gości, można dodać wszystkie owoce i zawsze wyjdzie pyszny ;)


Sposób wykonania:
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 6 jajek
  • kostka miękkiej margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek cukru
  • aromat waniliowy
  • budyń wiśniowy
  • cukier puder

Sposób wykonania:
  1. Kostkę tłuszczu ucieramy z cukrem waniliowym i 5 łyżkami cukru. Dodajemy naprzemiennie 6 żółtek, 3 szklanki mąki, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy. Zagniatamy ciasto, wkładamy w foli spożywczej do lodówki na 2 h.
  2. Następnie schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Do 1 z nich dodajemy 2 łyżki kakao, mieszamy.
  3. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy białe ciasto, następnie kakaowe. Układamy agrest, posypujemy czerwoną porzeczką.
  4. 6 białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru. Wsypujemy budyń wiśniowy, wylewamy na owoce. Z ciasta formujemy kuleczki i układamy na piance.
  5. Pieczemy ok. 40 min. w 170 st. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego !

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam pleśniaka :) Kurcze, że też ten piekarnik musi nie dopiekać ... już tak dawno nie piekłam nic.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dawno nie robiłam pleśniaka, z porzeczka musi byc pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kruchutka pychotka ze swojskim owocami. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, super przepis:)

    http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie robiłam, choć przepis gdzieś zapisany mam:) pysznie wygląda:)za to wielokrotnie jadłam na imprezach rodzinnych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja żałuję, bo chyba nie jadłam nawet takiego nie mówiąc o pieczeniu:) Nadrobię zaległości:)

      Usuń
    2. Koniecznie i daj znać, jak smakowało ;)

      Usuń