6 września 2013

Domowy kisiel śliwkowy.

Tak przeczuwałam, że kisiel śliwkowy na herbatce śliwkowej będzie rewelacyjny. Nie zawiodłam się ani trochę ;)


Potrzebne składniki:
  • szklanka wody
  • 3,4 łyżeczki cukru
  • szklanka pokrojonych drobno śliwek
  • saszetka herbaty śliwkowej ( ja użyłam Granny's Finest )
  • 2 łyżki skrobii ziemniaczanej + kilka łyżek wody


Sposób wykonania:
  1. W szklance wrzącej wody przygotowujemy herbatę z 1 saszetki herbaty śliwkowej. Wlewamy do garnka. Dodajemy szklankę pokrojonych drobno śliwek, gotujemy. Dodajemy cukier.
  2. Gdy zacznie wrzeć dodajemy rozpuszczone 2 łyżki kartoflanki rozpuszczone w odrobinie wody. Szybko mieszamy, doprowadzając jeszcze raz do wrzenia.
  3. Wylewamy do naczyń.

36 komentarzy:

  1. Kisiel śliwkowy z herbatą - z pewnością miał ciekawy smak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. sama jeszcze nigdy nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coraz częściej spotykam się z przepisami na domowy kisielek, muszę wreszcie sama jakiś wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja za Twoje pyszne przepisy i wspaniałe recenzje chciałbym Cię nominować do nagrody Liebster Blog Award! Pytania znajdziesz tutaj: http://pokaz-slowa.blogspot.com/2013/09/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, jutro odpowiem, bo mi się akurat temat pokryje ;)

      Usuń
  5. Na śliwkowy to bym nie wpadała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi przepysznie. Może kiedyś zrobię, w wolnej chwili :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ty to potrafisz zachęcić. Przez to zaglądanie do Ciebie na bloga, wiecznie się robię głodna. :D
    A śliwki uwielbiam w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze, musisz trochę przybrać na wadze :)

      Usuń
  8. domowa wersja zawsze lepsza od proszku:) a śliwkowego jeszcze nie robiłam, musiał być smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow. śliwkowego nie jadłam, zapowiada się smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. takiego domowego jeszcze nie robilam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Babcia mi kiedyś taki kisiel robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z pewnoscią wykorzystam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczny pomysł na kisiel,musiał być przepyszny w smaku,ja niedawno robiłam z porzeczek,ale śliwkowy to wspaniała propozycja,takie jesienne smaczki, pozdrawiam ciepło(nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z porzeczek też musiał być rewelacyjny ;)

      Usuń
  14. A wiesz, że ja nigdy nie robiłam domowego kisielu :) Kurczę muszę spróbować. Zawsze to zdrowsze niż taki z paczki.

    OdpowiedzUsuń