czwartek, 31 października 2013

Biszkopt z jabłkami Ewy Wachowicz.

Najpierw oglądałam program ,,Ewa gotuje" i to ciasto od razu mnie zauroczyło swoją prostotą. Długo nie wytrzymałam i u mnie także zagościło. Przepis pochodzi ze strony Pani Ewy.


Potrzebne składniki:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa ( ja dałam agrestową )
  • 500 ml śmietany 30 % (ja dałam 330 ml )
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • gorzka czekolada ( ja dałam mleczną )

Sposób wykonania:
  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka oraz 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Miksujemy.
  2. Bierzemy łopatkę. Dodajemy 3/4 szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżkę oleju. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę (24 cm ja miałam) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną delikatnie bułką tartą. Pieczemy 20 min. w 180 st. Delikatnie przestudzamy.
  3. W tym czasie jabłka obieramy, trzemy na tarce, wkładamy do garnka. Wsypujemy 1 galaretkę i wstawiamy na gaz. Gotujemy do czasu aż jabłka nie będą gorące, a z galaretki nie zrobi się sok. Następnie gorące jabłka wykładamy na przestudzony biszkopt i wkładamy do lodówki do przestygnięcia.
  4. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywną pianę z łyżeczką cukru waniliowego. Wykładamy na jabłka i posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki. Najlepsze jest na kolejny dzień.
Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.





18 komentarzy:

  1. To ciacho jest pyszne :) Robię je, znika w oka mgnieniu....

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś coś podobnego, ale z innymi owocami, świetne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smacznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałam dobrego ciasta z jabłkami, trafiłam znakomicie. Znikło w 1 dzień. Pyszne... w sam raz słodkie. Idealne! Adriana http://trafiony-prezent.pl

    OdpowiedzUsuń