27 listopada 2013

Keks Ewy Wachowicz.

W zeszłym roku przygotowywałam Świąteczny keks z owocami i lukrem, w tym roku postanowiłam wypróbować przepis Pani Ewy Wachowicz. Ciasto wyszło cudownie pyszne ;)

Keks Ewy Wachowicz.

Potrzebne składniki:

  • 1 kostka masła
  • 4/5 szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 i 1/5 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • 40 dag bakalii - ja dałam owoce kandyzowane
  • 2 łyżki winnego rumu ( ja nie dawałam )

Sposób wykonania:
  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym Dodajemy jajka, sól, skórkę z cytryny. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy, cały czas ucierając.
  2. Bakalie obtaczamy w mące ( jeżeli rodzynki to zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut ) i dodajemy do ciasta.
  3. Keksówkę 12cm*30cm smarujemy masłem i wysypujemy delikatnie bułką tartą. Wylewamy ciasto.
  4. Ja piekłam ok. 30 min. w 180 st. Po ostygnięciu lukrujemy i posypujemy kandyzowanymi owocami.

Smacznego!

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




22 komentarze:

  1. tak zachwalasz ze muszę go zrobić:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie,przydatny i ciekawy przepis.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. keks właśnie mi się z zimą kojarzy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobie jutro do kawy , mam wizyte tesciow :)

    OdpowiedzUsuń