3 sierpnia 2012

Ogórki konserwowe po warszawsku, czyli w occie.

Zazwyczaj robię tylko ogórki kiszone, a w occie idę kupić do sklepu :) Jednak korzystając z nadmiaru tych warzyw postanowiłam wypróbować też przepis na ogórki konserwowe po warszawsku :)



Potrzebne składniki:
  • 1 kg ogórków,
  • 3 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 3 dag soli,
  • 2 dag cukru,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • koper,
  • chrzan,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gorczyca 

Sposób wykonania:
  1. Ogórki myjemy i wkładamy do słoików.
  2. Dodajemy koper, chrzan, ząbek czosnku, gorczycę.
  3. Zalewa: woda, ocet, przyprawy.
  4. Zalewamy wrzącą zalewą,a następnie gotujemy 10 minut. 
  5. Ogórki są już gotowe.
Smacznego !

8 komentarzy:

  1. po warszawsku czyli po mojemu ;p
    pozdrawiam cieplutko,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ;) Ja z wygody zawsze w sklepie kupowałam, bo wiadomo tonami się tego nie je ;D

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie ogóraski:)Przyjemnie tu u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je uwielbiam od czasu do czasu;) Dziękuję ;)

      Usuń
  3. Smakowicie to wszystko brzmi, jak będę miała czas to wypróbuję przepis:) Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ogórki, ja też już szykuję na zimę;-)

    OdpowiedzUsuń